2/10/2020

Szentpétervár

2019 október 1.- től az Orosz Föderáció bevezette új ingyenes elektronikus vízumát Szentpétervárra és a hozzátartozó Leningrád megyére , alternatívát képezve az eddig konzulátuson keresztül igényelhető fizetős vízummal szemben ( ami összköltsége 34000 ft )

A teljes kint tartózkodás idejére  kötelező  az utasbiztosítás. Melyet a konzulátus által  kijelölt biztosítók egyikével kell megkötni.
A fent említett elektronikus vízumhoz szükséges  fotó, melyből elfogadják a házilag készített szelfit is, ha betartja a kérelmező a leírásban foglalt paramétereket.(kb. 15 szabály )
A vízum igénylőt  nagyon  pontosan kell kitölteni  a legkisebb tévesztés a beutazás megtagadását vonja maga után.



2020. február 04. kedd

06 óra 10 kor indult a gépem W6 7851 DEB - LTN  (3190 wizz pont )  Székem 30E-re esett ( kora reggeli és késő esti gépeken nem érdekel , hogy hol ülök , mivel az út nagy részét végig alszom.Ez most minden járatomra vonatkozott .)  07 óra 55- re értem Luton repterére, és hogy pihenten érkezzek Szentpétervárra , ezért nem mentem be Londonba, hanem az esti indulásig az időt a reptéren töltöttem. Lutonból Szentpétervár felé a  repülőtéri utasfelvétel ingyenes és nincs is más lehetőség 19 órakor átvettem a beszállókártyám és a következő pultnál ellenőrizték az e visa meglétét.

A gép W9 (wizz UK )8123 LTN -LED  (8.99 font wizz pontból  )  23 óra 25 kor indult (magyar idő szerint.) A fedélzeten rubelt nem fogadtak el fizetőeszközként és a tájékoztatást is csak angolul adtak .

2020.február 05.szerda

02 óra 50- kor érkeztem  meg (magyar idő szerint ) Pulkovo 1-re. Szentpéterváron  plusz 2 óra időeltérés van.A beléptetésnél nem ellenőrizték a biztosítást, nem kérdeztek semmit. Az e-vízum alapján ki nyomtatták a turista  belépő  kártyát, melynek a rám eső részét megkaptam. A reptérről 39 - es  és  a 39e jelű busszal lehet bejutni a város Moskovskaya metró állomásáig (9,5 km )A buszjegy ára 50 rubel (240 ft ) , melyet készpénzzel vagy bankkártyával is ki lehet egyenlíteni. Majdnem minden buszon utazik  jegykezelő  kalauz,aki árulja a jegyet és ellenőrzi a bérletet.A  Moskovskaya állomáson automatából megvettem 60 rubelért (289 ft ) az elektronikus feltöltőkártyát (podoroznik ) melyet pénztáros hölggyel feltöltettem kétnapos napijeggyel, mely korlátlan utazást engedélyezett a metró ,villamos ,trolibusz és a busz járatokra  az ára 265 rublelbe   került(1279 ft ). Mivel még nagyon sötét volt ezért olyan programmal kezdtem aminél ez nem volt  zavaró, elmentem a zöld metró végállomásáig Begovaya állomásig és megnéztem a Szentpétervár egyetlen felhőkarcolóját a


Lahta Centert ami  87 emeletes 462 méter magas,  Európa legmagasabb épülete.

Innen a Finn vasútállomásra metróztam (Plosad Lenina metro) itt áll  Lenin vonata, amivel az emigrációból tért vissza és szobra az állomás előtt a Néva partján.( A szobor nem volt kivilágítva ezért később ide még visszatértem ) Mire Dosztojevszkij volt lakóházához értem kivilágosodott.(Dostoyevskaya metro )

Az író életének utolsó 3 évét  töltötte itt, ma emlék múzeum,emléktáblával és a metró mellett a szobrával . Az épületet csak kívülről néztem meg ,viszont a szemben lévő


Kofe Szoboj nevű pékség kávézóban megreggeliztem.(kávét és pirogot )  Ugyanitt megnéztem a Kuznyickij fedett  piacot és a Vladimirskaya templomot  ami kívülről sokkal jobban néz ki mint belülről.


Visszatértem  a Finn vasút pályaudvarhoz ,hogy nappali fényben is megnézhessem Lenin szobrát,majd a 6-os  villamosra ültem, ami elvitt az


Aurora cirkálóhoz ,mely részt vett az 1917-es októberi szocialista forradalomban,ma múzeum hajó. 500 méterre innen áll Nagy Péter korabeli lakó háza, ami jelenleg külső felújítás alatt áll ,de a  jegyárusítás zavartalanul üzemel. Rövid sétával (750 méter )  tovább haladtam a Péter Pál erőd felé , a bejárati


 Ioannovszky híd előtt még megnéztem a St Petersburg mecsetet  kívülről, mert zárva volt .


Az erőd hídjáról lefotóztam a cölöpökre állított nyúl szobrot ,majd beléptem az erődbe, Szentpétervár szívébe innen indult  I Nagy Péter  város építése .Az erőd sokáig börtön sziget is volt többek között itt raboskodott Dosztojevszkij szibériai száműzetése előtt,de voltak itt kivégzések is.


A turistáknak a jó hangulat kedvéért  vidám nyuszi szobrokat állítottak ki. ( A parancsnoki épület mellől áthelyezték a "segítő nyuszik" szobrot a bejárathoz.)


 Itt magaslik a Péter Pál székesegyház (1712) 122,5 méteres aranyozott tornyával.A templom nevezetessége ,hogy itt vannak eltemetve az orosz cárok.

A katedrális mellett áll az arányai miatt  viták keresztűzében álló Nagy Péter szobor.
 Innen villamossal mentem a Gorkovszkaja metróig, ahol miután megnéztem az író szobrát, el metróztam a város sétálóutcájára a Nevskiy prospekt-re. (Nevskiy prospekt metro ) Ebédidőre járt beültem egy


Sztolovaya Numero 1 nevű gyors étterembe ami kellemes környezetben nagyon olcsón kínálja az orosz konyha ételeit. Szoljanka leves 69 rubel (330ft ) Borcs 45 rubel (220 ft ) torták 40-60 rubel (200-300 ft) egyetlen negatívuma ,hogy csak kézpénzzel lehet fizetni. A két nap alatt többször beestem valamelyik üzletükbe és pénzváltóba is csak azért kellett mennem ,hogy nekik tudjak kézpénzt adni. Ebéd után a Nevskiy-t jártam körbe , először  Kazany katedrálisba mentem ,ami a kommunista időkben az ateizmus múzeuma volt ,

többek között megnéztem a Kazanyi Mária ikont a város legszentebb kincsét. A katedrálissal szemben áll a Singer könyvesbolt  melyben könyvet nem vettem ,de hűtőmágnest igen .


A boltból kilépve a Griboyedov csatorna mentén már látszik a Cpac na Krovi a  Vérző megváltó templom az óorosz stíllusban épült templom mindenkit lenyűgöz.Templomba nem szoktam belépőt venni ,de most komolyan elgondolkodtam,végül kényelmesen körbejártam.


 A Nevskiy-n a következő amit megakartam nézni a  1903-ban épült luxus finomságokat áruló Jeliszevszkij bolt.Csak ámultam és bámultam az árukat is és az árakat is.


A bolt külső sarkán egy macska szobor állít emléket  a háború macska áldozatainak.Innen elbuszoztam a sugárút végére ahol a város legimpozánsabb és történelmi szempontból is jelentős épülete áll a


Zimnij dvorec a  Téli palota ami az 1917-es forradalomig a mindenkori uralkodó lakhelye volt 1922-től Katalin cárnő műkincs gyűjteményének az Ermitázsnak ad otthont. A hatalmas épület komlexum előtt


a Palota téren áll a Sándor oszlop mely Sándor cár Napoleon feletti győzelmének állít emléket .(47,5 méter magas 3,66 méter átmérőjű gránit oszlop )



Bementem az Ermitázsba ,de csak a földszinti ingyenes részeket néztem meg,


és kinéztem a Téli palota ablakán a Névára. Megvacsoráztam  az egyik Sztolovaya - ban (sok van belőle ) majd metróval elmentem az  Obvodny Kanal állomásig amitől pár perc séta volt a szállásom Come2us Borovaya 64  booking-on foglalva 371 rubel (1780 ft )  2 éjszakára .A megérkezésemkor azzal fogadtak ,hogy fizessek még 400 rubel (1920 ft ) turista regisztrációs díjat.Ezen kb. 40-50 percet elvitatkoztunk ,de mivel úgy gondoltam hogyha máshova átmegyek ennyit ott is elkérnek ,ráadásul eléggé fáradt voltam,maradtam. ( európai átlagban ez még így se volt drága, de az ár duplázás miatt NEM ajánlom . ) A szobámban nem külföldi turisták voltak, hanem orosz vendégmunkások , akik munkásszállónak használták. Tiszta volt,de a booking-os képeken jobban nézett ki, mint a valóságban.Miközben azon morogtam ,hogy ezek jól kiraboltak, hamar elaludtam.

2020.február 06.csütörtök

A szállást kb. 08 órakor hagytam el.Az éjszaka folyamán leesett egy kb 10 cm-es hó.( Az időjárásjelentés előző napra  jósolta.) És a kellemes előző napi hideg csípős minusz 5 fokra  hűlt .Az előző napon a Néva még folyó volt ,mára egy darab jégtömb.A szállással szemben egy hatalmas Auchan állt, megvettem a reggelimet és a családnak egy kis szuvenír csokit.


A reggelihez vettem szirokot 21 rubel (101 ft ) ,ami a túrórudi eredetije ( mintha vaníliás krémtúrót öntöttek volna le csokival ) és kvaszt 17 rubel (82 ft ) ,ami pár évvel ezelőtti kijevi utamon nagyon ízlett,de most nem annyira ..Az Admiralskaya metró állomáshoz utaztam ,ahol folytattam az előző nap abbahagyott programot


A  Palota hídhoz mentem (a  Téli palota érintésével) majd azon átkelve megnéztem közelről a


 Rosztrum győzelmi oszlopokat (1810)  amik világítótoronyként is szolgáltak.Visszafelé a Palota híd egyik oldalán a Kunstkamera antropológiai és etnográfiai  múzeum   palotáját néztem meg   ( Nagy Péter alapította 1726 -ban) a másik oldalon az Admiralitás palotájában lehetett gyönyörködni.
Az Admiralitást gyalog megkerülve  a Néva partján elérjük Nagy Péter Lovasszobrát a


Bronzlovast,mely sérülés nélkül élte túl  a 900 napos Leningrádi ostromot.Itt egymás mellett állnak a nevezetességek . A szobor mögött magasodik a Szent Izsák katedrális (1858) amit a kommunisták múzeummá alakítottak át 1928 -ban és amit a  mai napig nem adtak vissza az egyháznak.(emiatt csak kívülről néztem meg )A katedrális mögött áll egy kis utca a Malaja Morszkaja Itt lakott Dosztojevszkij amikor letartóztatták cár elleni összeesküvéssel,de itt lakott Gogol  és Csajkovszkij is.(a neves házakon emléktábla áll )

Az utca elején a Rolls Royce bolt mellett áll a Hotel Angleterre ,ahol a fiatal költő

Szergej Jeszenyin a saját vérével írta meg utolsó versét.(annyira nem  rossz szálloda ,az enyémnél sokkal jobb volt )


A szálloda oldalában még bementem egy kaviár boltba . A Szent Izsák téren végig sétáltam  I Miklós lovasszobráig ami teljes felújítás alatt áll,így nem látszik belőle semmi.A 7-es busz nem jött emiatt gyalog indultam el a Yusupov palotához a Mojka folyó mentén. (ami nem egy nagy távolság )

A palota tulajdonosa Yusupov a történelembe Grigorij Raszputyin cári kegyenc  meggyilkolásával írta be a nevét.

Visszafelé bementem melegedni a Dosztojevszkij Félkegyelműjéről elnevezett étterembe az Idiot-ba . A 22-es  busszal a Nevskiy-re mentem, ahol megebédeltem.,majd metróval elmentem a Vaszileostrovskaya  állomásig, itt átszálltam az 1-es buszra ami a


Tserkov Uspenia Presvyatoy Bogoroditsy  templom előtt állt meg.(Ezzel az óorosz stíllusú templom látogatással  kompenzáltam az előző nap kihagyottat )



Ez egy aktiv templom itt a füstölők és tömjének illata már ad egy alap hangulatot, kár hogy nem mise időben jöttem.A templommal szemben áll egy C-189 nevű  tengeralattjáró,ami múzeumként funkcionál.Busszal és  metróval visszamentem a Nevskiy-re a Gostinyy  dvor-nál szálltam le.


Ezzel az árkádos áruházzal szemben a parkban áll Puskin szobra, mögötte a hatalmas Mihály palota ami az Orosz állami múzeumnak ad otthont.Innen a Vladimirskaya-ra metróztam amitől 4 villamosmegállóra


volt a Szent Miklós templom ( Nikolskiy morskoy sobor) A templomnak külön álló harangtornya van.Mise közben érkeztem ,de a mozgást rendszalaggal korlátozták.(gondolom elegük van a turistákból )


Visszafelé a metrónál tűzzsonglőrök ügyeskedtek ami a hirtelen jött esti sötétségben nagyon hangulatos volt.

Metróval elmentem a Plosad Vosstanya-ra Megnézni a Leningrad Hős Város Obeliszket ,s ha már itt voltam  bementem a Moszkva vasútállomásra (Moskovskij Voksal )


Anna Karenina nyomában.

Elindultam a reptérre útközben még feljöttem megnézni a kivilágított  Diadalívet (Moskovskiye Vorota ) és a Moskovskaya állomástól nem volt  messze a

Chesme  templom 1780 -ból (szerencsémre még nyitva volt ) . A szállásom ki volt fizetve a második éjszakára is ,de nagyon korán, drága taxival kellett volna kijönnöm a reptérre, hogy a 06 óra 05 perckor induló gépemet elérjem.Ezért aznap az éjszakát a reptéren töltöttem. A második emeleten egy egész szint volt berendezve a kint alvóknak,elválasztó nélküli párnázott műbőr székekben lehetett aludni,különcöknek még fizetős kapszula hotel is volt.

2020.február 7.péntek

04 órakor ébredtem, (szemtakaróval ,szilikonos fülldugóval könnyebb volt aludni )Reggeli után mentem a check in pulthoz, ahol az internetes kinyomtatott boarding pass-omat, ingyen cserélték repülőtérire. A biztonsági vizsgálaton mindenkit test scaneltek W9 8124  (8.99 font  wizz pontból) 06 óra 05 től 06 óra 20-ig ( nem a gép volt gyors hanem a 3 óra időeltolódás miatt jött így ki.)a 13.-ik sorba utasok híján  fekve folytattam az alvást. Lutonba időben érkeztünk 07 órára volt busz jegyem az Easybus-tól a  National Express járatára a London Victoria-ra. ( 1,99 font ) délután 16 óra 40 kor visszafelé a reptérre  (1.99 font ) Londonban most voltam 6-.ik alkalommal .Korábban


sosem volt időm az ingyenes  National Gallery-re ,de most a kihagyott Ermitázst is kompenzálta . W6 LTN-DEB  (4890 wizz pont ) 21 óra 55 től 01 óra 35-ig  szék: 2B eseménytelen út.03 órára értem haza. Nagyon jól éreztem magam, de 2 nap egy ekkora metropoliszra nagyon kevés volt.

2021-től 50 dollár fejében Moszkva is bevezeti az e-vízumot  😃







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése